Frozen Song - Let it Go sang in 25 Languages

Kokeile pysyä perässä eri kielillä... ja voit samalla kuunnella musiikkia, kun tutustut alla olevaan pamflettiin.

Nuoret innolla oppimaan vieraita kieliä: (29.1.2021)

A2-kielen valinta 4.-luokalla

4. luokalta alkavana vapaaehtoisena A2-kielenä on Kuopiossa mahdollisuus opiskella saksaa, ranskaa tai venäjää. Saksaa A1-kielenä opiskeleville A2-kieli on englanti. A2-kieliryhmä voidaan perustaa, mikäli saman kielen valinneita on vähintään 16 oppilasta. A2-englannin ryhmä voidaan perustaa pienemmälläkin oppilasmäärällä. Valinta tehdään sähköisesti Wilma-järjestelmän kautta huoltajan tunnuksilla vuosittain helmikuun puolessa välissä.

Lähde: https://www.kuopio.fi/-/a2-kielen-valinta-4-luokalla (Haettu 20.1.2021)

3 luokan peruskoululaisten huoltajat – olkaa tarkkoina, että lapsenne pääsevät oppimaan A2-kieltä.

Kuopuksemme käy Aurinkorinteen alakoulua. Toissa vuonna hänelle jäi haaveeksi päästä opiskelemaan A2-kieltä. Omalla koululla taisi olla 12 saksan kielen valintaa, joten ryhmää ei Aurinkorinteen alakoululle syntynyt. Tämä jäi näitä lapsia ja heidän vanhempiaan harmittamaan. Koululta kyllä otettiin yhteyttä ja kerrottiin, että ryhmä voitaisiin perustaa yhteistyönä Pohjantien koululle. Ilmoitettiin myös, että oppitunnit olisivat perjantaina klo 14.

Monelle työssä käyvälle vanhemmalle on mahdottomuus tarjota kuljetusta omalla autolla kello 8 – 16 välisenä aikana. Tuntuu uskaliaalta, suorastaan mahdottomalta ajatukselta laittaa 10-kesäinen lapsi yli tunniksi linja-autoon, että hän pääsisi opiskelemaan saksan kieltä. Olisin toivonut, että eteläisen Kuopion alakoulut olisivat tehneet yhteistyötä, että ryhmä olisi saatu perustettua. Nähtyäni toisten lasten vanhempia, olivat myös he ihmetelleet, että A2-kielen ryhmää ei saatu toteutumaan. Ehkäpä kielten opetukseen tarvitaan ripaus yhteistyötä.

Meillä on erinomainen ja kansallisen vertailun kestävä koulujärjestelmä. Yllätys ei ole, että tälläkin sektorilla tarvitaan yhteistyötä ja hienosäätöä. Olen päässyt seuraamaan Kuopion ja koko Suomen koulujärjestelmää aitiopaikalta – olen ollut opetusalalla yli 20 vuotta. Väitöskirjatyöni (opetusteknologia ja yhteistoiminnallisuus matematiikan opiskelussa) aikana monet Euroopan valtioiden koulujärjestelmät ovat tulleet myös tutuksi.

Olen ensimmäistä kertaa ehdolla Kokoomuksen listoilla kevään kuntavaaleissa Kuopiossa. Omalta osaltani haluan tuoda kunnalliseen päätöksen tekoon koulujärjestelmän tuntemusta. Kuopion kaupungin budjetista, 983 M€, on Varhaiskasvatuksen ja kasvun ja oppimisen palvelualueen osuus noin 221 M€. Nämä ovat tärkeitä pelimerkkejä nuortemme tulevaisuuden edistämiseksi.

Enää 79 vuorokautta kuntavaaleihin (18.4), mukavaa tammikuun loppua,

yhteistyöterveisin Juho Oikarinen, FT, matematiikan lehtori, kasvatustieteilijä