Äidille

Minä katsoin sinua pitkään silmiin, kun hellästi kampasin hiuksiasi.

Mietin, että olen voittanut lotossa, kun sain vielä katsoa sinun viisaisiin harmaisiin silmiisi.

En tiennyt milloin katseesi on sammuva, ja olen ollut kiitollinen joka hetkestä.

Kaunis muisto jäi ja äänesi vielä kuulen - minulla vain on pakahtunut sydän.

Loving memory of my mother, Juho

 

 

Lähde: PIXABAY (CC0)

Pidä huolta, Pave Maijanen

Loving memory of Pave Maijanen - voit samalla kuunnella musiikkia, kun tutustut alla olevaan pamflettiin.

Ikäihmistä ei jätetä (19.1.2021)

Matti Nykästä lainatakseni voin todeta, että ”Elämä on ihmisen parasta aikaa.” Näin sen pitää ollakin, joka päivästä tulee olla kiitollinen ja pitää osata siitä nauttia. Muistan vieläkin, kun äitini oli hoitokodissa. Hän sai hyvää hoitoa. Hän näki ja kertoi, miten kiire hoitohenkilökunnan väellä toisinaan on. Erityisesti jäi mieleeni, että välillä hän ei halunnut painaa nappia saadakseen apua vessakäynnille, koska ei halunnut työllistää hoitohenkilökuntaa.

Ikäihmisille tulee taata arvokas vanheneminen. Se vaatii meiltä ponnistuksia ja arvovalintoja, jotta ammattitaitoista henkilökuntaa olisi riittävästi erilaisissa hoito- ja palvelukodeissa – erityisesti koronaepidemian piinatessa.

Fakta on, että väestörakenteen vanheneminen lisää myös Sote-menoja (sosiaali- ja terveydenhuoltomenoja) erityisesti, kun kaupungin kassaan kilahtavat verotulot laskevat työikäisten vähentyessä. Suomessa koko väestön ikärakenteen muutos on jatkossa ilmeinen. Syntyvyyden ja kuolevuuden aleneminen yhdessä suurten ikäluokkien vanhuusikään tulon kanssa muuttaa väestörakennetta merkittävästi.

Tähän tulevina vuosina tapahtuvaan muutokseen on varauduttava määrätietoisesti, koska se vaikuttaa koko yhteiskuntaan ja kaikkiin sidosryhmiin. Meidän on mukauduttava laajasti nykyistä iäkkäämmän väestön tarpeisiin. Meidän on tuettava ja osoitettava resurssia kotona oleville ikääntyville ihmisille. Silloin heillä olisi mahdollisuus nauttia kotona olostaan mahdollisimman pitkään.

Haastavien aikojen vallitessa, kunnallispolitiikassa pitää ottaa rohkeasti vastuuta huomisesta.

Meidän on osattava tarttua erilaisiin oljenkorsiin ja laskettava tarkasti tuloja ja menoja.

Enää 89 vuorokautta kuntavaaleihin (18.4), mukavaa tammikuun jatkoa,

yhteistyöterveisin Juho Oikarinen, FT, matematiikan lehtori, kasvatustieteilijä