Saitko sinäkin viestin, jossa kerrottiin, että apua saa seuraavan kerran helmikuussa?  – "Mielestäni jonotusaika on liian pitkä"

Työni puolesta ja opiskelijan huoltajana sain opiskelijoiden psykologipalveluiden järjestäjältä viestin: ”Hyvät opiskelijat, huoltajat sekä henkilökunta. Lukionne psykologin ajanvaraus on ajankohtaisesti ruuhkautunut, eikä psykologi voi ottaa uusia asiakkaita ennen 1.2.22.”

Viesti on aiheuttanut hämmennystä kodeissa ja opiskelijoiden keskuudessa. Tuntuu käsittämättömältä, että nuorten oikeus saada asianmukaista tukea voi ottaa tällaisen aikalisän. Hoitotakuulain mukaan potilaalla on oikeus päästä julkiseen terveydenhuoltoon tietyn ajan kuluessa. Terveyskeskukseen on saatava aika kolmen arkipäivän kuluessa yhteydenotosta, jos hoidon tarpeen arviointi vaatii sitä. Tällöin hoitoon on päästävä kolmen kuukauden sisällä, poikkeuksena suun terveydenhuolto.

Opiskelijalla on toki mahdollisuus olla yhteydessä kuraattoriin tukikeinojen miettimiseksi ja uusien aikojen varaamiseksi. Valitettavasti apua tarvitsevalla nuorella ei usein ole voimavaroja hakea apua. Mielestäni yli kahden kuukauden jonotusaika on liian pitkä. Etenkin, kun nuoren ahdistuneisuuteen saattaa liittyä jopa itsetuhoisia ajatuksia. Näyttää siltä, että hoitotakuu ei tältä osin toteudu.

Nuorten hyvinvoinnin edistäminen on tulevalle Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluehallitukselle yksi pähkinä purtavaksi. Väliaikainen valmistelutoimielin on vastuussa hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon käynnistämisen valmistelusta aluevaltuuston valintaan saakka. Viesti on aiheuttanut hämmennystä kodeissa ja opiskelijoiden keskuudessa.

Hyvinvointialueemme äänestäjillä on tärkeä rooli, jotta aluevaltuustoon tulisi valituksi kompetenssiltaan mahdollisimman hyvä kattaus. Ei pidä unohtaa, että THL:n tuoreimman kouluterveystutkimuksen mukaan joka kolmas yläasteella, lukiossa tai ammattioppilaitoksessa opiskeleva tyttö on kokenut kohtalaista tai vaikeaa ahdistuneisuutta. Pojilla vastaava luku on alle 10 prosenttia. 

Juho Oikarinen varavaltuutettu (kok.) FT, KT

Ympäristö- ja rakennuslautakunnan jäsen, Kuopio